Waarom zijn planten goed voor je gezondheid?

Trends binnen kamerplanten bestaan al sinds we planten in ons huis gingen zetten en onderhouden. Momenteel zijn groene kamerplanten erg populair vanwege hun goede ‘match’ met verschillende interieurs. Vooral groene kamerplanten met grote bladeren zoals de Monstera zijn erg populair onder millennials. Een trend van afgelopen jaren is de bewustwording dat planten goed zijn voor je gezondheid. Maar waarom heb je dan die planten in huis nodig? We geven je 5 redenen waarom planten in huis goed voor je gezondheid zijn.

1. Planten staan mooi in je huis en interieur

Dé reden waarom planten worden gekocht, ze staan mooi in huis! De planten die we kopen moeten er daarom ook leuk uitzien en passen bij ons interieur. Planten zorgen niet alleen voor een huiselijk gevoel, ze maken je huis ook meer uitnodigend voor anderen. Veel planten in je huis geeft je een aangename plek om in te leven en werken en daarmee uiteindelijk een rustgevende omgeving.

planten staan goed in je interieur
De nummer 1 reden om planten te kopen, ze staan mooi in je huis en interieur!

2. Planten zijn luchtzuiverend en verbeteren de luchtkwaliteit in huis

Eind jaren ’80 heeft onderzoek van de NASA (Dr. Wolverton) wetenschappelijk aangetoond dat planten de lucht in ons huis kunnen filteren en daarmee de lucht schoner maken. Aangetoond is dat planten de lucht zuiveren van stoffen die schadelijk kunnen zijn voor ons. Dit doen ze door bioactieve stoffen genaamd ‘fytochemicaliën’ af te geven waarmee ze zichzelf beschermen tegen infecties. Daarmee beschermen ze dus ook meteen ons! Ruimtes met planten hebben wel 50 tot 60% minder bacteriën in de lucht dan kamers zonder planten. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom planten in huis goed voor je gezondheid zijn. Typische luchtzuiverende kamerplanten zijn goudpalmen en dracaena (drakenbloedboom). Tot slot zorgen planten in huis ook voor een hogere luchtvochtigheid.

planten in huis goed voor je gezondheid
Ruimtes met planten hebben wel 50 tot 60% minder bacteriën in de lucht.

3. Planten hebben psychologisch een positief effect op je

Planten zorgen ervoor dat je je op je gemak of ontspannen voelt. Of soms zelfs emotioneel. Dit komt voort uit verschillende aspecten.

  • Culturele en spirituele aspecten die het bij je oproept. Denk maar eens aan belangrijke periodes als een bruiloft of juist begrafenis, waarin in beide gevallen planten een belangrijke rol spelen.
  • Planten verminderen dagelijks stress. Hoe dan? Nou simpelweg door voor ze te zorgen en te laten groeien laat je de dagelijkse stress even los. In 2013 is aangetoond dat 80% van de plantenbezitters ‘tevreden is met hun leven’, ten opzichte van 67% niet-plantenbezitters.
planten verzorging goed voor je
Plantenbezitters zijn meer tevreden met hun leven dan niet-plantenbezitters.

4. Planten creëren een rustige omgeving

Aangetoond is dat het hebben van planten als hobby een van de beste manieren is om je mentale gezondheid te verbeteren. Planten creëren een rustige omgeving door hun luchtzuiverende vermogen. Maar ook omdat ze een hoger welzijnsgevoel geven aan de eigenaar.

5. Planten verbeteren je werkplek (en resultaat)

Milennials worden gezien als de grootste groep ‘plant lovers’ en zorgen voor een derde van alle jaarlijkse plant verkopen. De meest effectieve werkplekken zijn dan ook omgevingen waarbij planten zijn geïntegreerd in het design van het gebouw. Aangetoond is dat plantrijke werkplekken leiden tot een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim. Goed voor werknemers en het bedrijf dus!

Deze luchtzuiverende planten dragen bij aan de luchtkwaliteit in huis