Moswand maken of laten maken? Een moswand in huis wint de laatste jaren steeds meer aan polulariteit. Het is namelijk een echte eyecatcher in huis of kantoor! In onze blog geven we je inzicht in de prijs om een moswand te laten maken en tips om zelf zo’n mooie groene muur in huis te maken. Een mos muur maken kun je namelijk ook zelf. En het is nog leuk ook! Met een groene wand in huis haal je het gevoel van de natuur helemaal naar binnen. Een mosmuur kun je ook toepassen op een mosschilderij of mospaneel. Met wat creativiteit kun je de mooiste moscreaties maken! Lees verder hoe je zelf een moswand maakt en bestel direct je mos voor jouw project op onze webshop.

moswand of mosmuur maken en kopen
Zelf moswand maken of mos muur maken

Soorten mos om zelf je moswand of mosmuur te maken

Welke soorten mos kun je het beste toepassen voor je doe-het-zelf moswand? Bedenk hierbij eerst of je voor een rustige groene wand in één kleur kiest, of een levendig project met verschillende soorten mos. Voor een mosmuur kun je verschillende soorten bewerkt mos gebruiken. Dit is geprepareerd en gedroogd mos, wat is bewerkt met een verf op waterbasis. Hierdoor is het mos niet schadelijk voor mens, dier en milieu. Bewerkt mos heeft geen onderhoud nodig, zoals water geven. Het mos is dus niet levend, maar voelt als echt en flexibel aan. En zo ziet het er ook uit! Veelgebruikt mos om een DIY-moswand te maken is rendiermos, ijslands mos en bolmos. Voor een levendige groene wand kun je deze soorten ook combineren, net als verschillende kleuren. Hiermee kun je zelfs patronen maken in je mosmuur of een mosschilderij maken! Het mos is alleen te gebruiken om een moswand binnen te maken.

Moswand maken van rendiermos

Rendiermos is ideaal voor een moswand of mosmuur. Voor een moswand van rendiermos heb je ongeveer 4 tot 8 kg per vierkante meter nodig, afhankelijk van hoe ‘kieskeurig’ je bent met welke plukjes mos je op de muur plakt. Op onze webshop kun je online meerdere kleuren, waaronder donkergroen, lentegroen, lime groen of woudgroen rendiermos kopen. Twijfel je over de kleur? Bestel dan eerst kleine mos samples!

Kant-en-klaar moswand op kurkpanelen

Je eigen moswand of mosschilderij maken wordt hiermee wel heel eenvoudig! Het mos is namelijk al voor je vastgelijmd op 50 x 50 cm kurkpanelen. Deze moswand panelen plak je ook direct op de muur, want ze zijn voorzien van een volledige plakrand aan de achterkant. Voor een maatwerk afmeting kun je de mospanelen gemakkelijk knippen of snijden en naast elkaar plakken om je eigen moswand of mosschilderij op maat te maken!

Mosmuur maken van bolmos of kussentjesmos

Bolmos is ook ideaal voor een moswand. Het mos wordt ook wel kussentjesmos of bolletjesmos genoemd. Voor een mos muur van bolmos heb je ongeveer 5 kistjes per vierkante meter nodig. Op onze webshop kun je online meerdere kleuren bolmos kopen. Ook leuk te combineren met rendiermos in een mosmuur!

Moswand van kunststof mospanelen

Een moswand of groene wand van kunstplanten kan je natuurlijk ook maken van kunstmos mospanelen. Naast mospanelen zijn deze beschikbaar in diverse soorten, waarmee je je ideale groene plantenwand kunt maken. De kunststof mospanelen en plantenwanden zijn geschikt voor zowel binnen als buiten en hebben geen onderhoud nodig. Bekijk alle kunst mospanelen en kunst plantenwanden in de webshop.

Stappenplan voor je eigen moswand of mosmuur

Je bent overtuigd en gaat zelf aan de slag met mos? Nu heb je alleen nog de juiste materialen nodig, een handleiding en wat creativiteit! Bekijk hieronder de stap-voor-stap handleiding om zelf een moswand of mosmuur te maken.

 1. Allereerst zorg je voor je benodigdheden. Voor je moswand gebruik je de (een combinatie van) bewerkt rendiermos of bolmos zoals eerder aangegeven. Ga uit van ongeveer 4 tot 8 kilogram rendiermos per vierkante meter. Met 4 kilo kun je een vierkante meter doen als je niet te kieskeurig bent. Wil je echt de mooiste mosplukjes uitzoeken bestel dan 8 kilogram per meter. Van bolmos heb je 5 kratjes per vierkante meter nodig. Een combinatie kan ook.
 2. Vervolgens heb je lijm nodig om het mos op je muur of bijvoorbeeld een houten plaat te lijmen. Op een plaat hout kan je witte houtlijm gebruiken, maar wij adviseren een contactlijm zoals Bison contactlijm (gel). Breng de lijm op zowel een pluk mos als de muur aan en laat even drogen tot het plakkerig wordt, voor het je mos op de muur lijmt. Tip: een lijmpistool gebruiken kan ook en werkt het snelst!
 3. Kies een plaats voor je moswand. Let op dat ook bewerkt mos kan verkleuren als er bijvoorbeeld veel zonlicht op schijnt. Kies dus voor een plek in de schaduw of niet direct in het zonlicht. Mos houdt ook van vochtige plekken, dus plaats hem niet direct boven een verwarming of direct op je vloerverwarming. Bekijk ook onze inspiratie voor een moswand binnen!
 4. Begin in een hoek en breng een laag lijm aan op de gewenste harde ondergrond. Begin met een klein stuk, omdat de lijm anders te snel opdroogt. Indien je de moswand of mosmuur op een losse plaat maakt, leg deze dan horizontaal.
 5. Scheur het mos af op de gewenste dikte en controleer hierbij meteen de plukjes mos op takjes en andere oneffenheden die je eruit haalt.
 6. Breng de plukjes mos vanuit de hoek waar je bent gestart aan, en werk van hieruit verder. Zorg dat je de plukken mos dicht tegen elkaar plakt, zodat de ondergrond niet meer zichtbaar is.
 7. Indien je een losse plaat gebruikt, leg je als je klaar bent idealiter nog een plaat met gewicht bovenop de beplakte plaat om het mos aan te drukken en laat je het een nacht drogen.
 8. Een moswand maken is een leuke klus voor in het weekend. Je bent namelijk zo een dag bezig met 2 vierkante meter. Zorg dus dat je voldoende tijd plant om je groene project af te maken!
bolmos-kopen
Een moswand maken van verschillende kleuren bolmos of kussentjesmos

Ons eigen moswand project in huis

Zelf maakten we een mosmuur in de gang rondom een spiegel. Hier hebben we een weekendje over gedaan. Als voorbeeld vind je hieronder de specificaties van ons moswand project:

 • Ondergrond: geverfde muur
 • Oppervlakte: 2.5 vierkante meter
 • Gebruikt mos: rendiermos lime green 12 kilogram
 • Gebruikte lijm: Bison contactlijm
 • Gebruikte materialen: Action verfkwasten, schilderstape en een schaar
 • Totale tijd: 16 uur, of 8 uur met 2 personen

Onderstaand vind je enkele foto’s van ons project!

muur gang voor moswand
Muur in de gang voor de moswand
muur gang na moswand maken
De muur na afronding van ons moswand project!
Impressievideo hoe je het mos op de muur plakt

Je groene muur zelf maken of uitbesteden?

Een moswand laten maken kun je ook uitbesteden bij verschillende partijen. Wij hebben een check gedaan bij vijf bedrijven en komen uit op een rendiermos moswand prijs van gemiddeld € 300,- tot € 350,- per m2. Heb je speciale wensen, ondergronden of combinaties van mos kom je vaak nog duurder uit. Vrij prijzig dus! Zelf een moswand maken kan al vanaf € 120,- per vierkante meter. Wil je een grote wand maken van vijf vierkante meter, bespaar je zo al minimaal € 900,- door het zelf te doen. Het is ook een leuke, creatieve klus voor in het weekend! Bekijk en bestel hier direct alle mossen voor je moswand!